Kromme Rijn Heuvelrug

Oproep: doe mee aan een onderzoek over bijverdienen binnen de Participatiewet

Toelichting bij dit onderzoek:
“Ik ben gaan werken en nu kan ik mijn huur niet betalen”
Helaas is dit voor veel mensen die vanuit een uitkering gaan werken herkenbaar. Door te werken ontstaat gedoe met de uitkering. Soms zelfs zoveel, dat mensen erdoor in financiële problemen komen.
Er loopt nu een groot onderzoek om daar iets aan te doen. Wij vinden dit onderzoek belangrijk, en hopen dat jij hieraan mee wilt doen. Jouw hulp is heel belangrijk: we hebben minstens 1.000 mensen nodig om een verschil te kunnen maken. Ben of ken jij iemand met een uitkering en een arbeidsbeperking? Laat je stem horen! Het maakt niet uit of je wel of niet werkt. Je kunt de vragenlijst invullen via deze link: desan.nl/verdienen_naast_een_uitkering.  Deze enquête staat open tot eind juni. (Nb. rechtsboven vul je dan het woord “begin” in. Waarom gemakkelijk als het ook moeilijk kan;()
Een beknopte beschrijving van het onderzoek is hier te vinden. Het gaat om een subsidie onderzoek voor UWV. De LCR heeft dit in gang gezet.

Het doel is om de problemen die mensen nu ervaren als ze (parttime) gaan werken vanuit een uitkering in kaart te brengen en van hieruit aanzetten te doen om dit op te lossen. Het gaat dan om financiële problemen, maar ook administratieve en andere knelpunten.

We doen dat door:
• Belevingsinterviews met de doelgroep: waar lopen mensen tegenaan als ze gaan werken en hoe werkt dit door op hun persoonlijke situatie?
• Processscans bij gemeenten en UWV: welke verklaringen vinden we hiervoor in de uitvoeringspraktijk van gemeenten en UWV en welke “haakjes” zien we om dit anders te doen?
• Kwantitatieve verdieping: een enquête onder (hopelijk) minstens 1.000 mensen met een arbeidsbeperking om de omvang van het probleem in kaart te brengen.

Alvast dank voor je medewerking !