Kromme Rijn Heuvelrug

“Gemeenten willen bijstand versoepelen”

Dit is de kop van een artikel in de Volkskrant van 7 dec. En als dit doorgaat, is dat héél goed nieuws!Voorkant VK 7-12-2015

Want ook in Zeist en omliggende gemeentes hebben we bijstandontvangers, die nogal willekeurig gerangschikt zijn in de categorieën "hoog- en laaghangend fruit". Val je in de eerste categorie, zit je onder de radar en val je in de laatste, dan mag je je verheugen in extra belangstelling.

Die belangstelling betekent bijvoorbeeld dat je met een aantal andere werkzoekenden in een verplichte sollicitatiegroep terechtkomt. De opleidingsniveaus van de deelnemers beslaan de hele bandbreedte. Dat betekent dat deelnemers zonder opleiding of kennis van de Nederlandse taal "samenwerken" met Hboérs of Vwoérs.
In de praktijk betekent dat dat iedere keer dezelfde persoon aan het woord is en de rest braaf meeluistert, voor zover mogelijk.

Héél irritant, en dat komt ook in het Volkskrantartikel naar voren, is de wijze waarop je daar bejegend wordt. Alles is gericht op contrôle en wantrouwen. De deelnemers krijgen regelmatig te horen dat het hun schuld is dat ze daar zitten. Ze zijn te kritisch of "te negatief" en hebben niet genoeg hun best gedaan. Een soort omgekeerd empowerment dus.

Laten we dus hopen dat de koude-grond-psychologie van de VVD bijgesteld wordt en dat Jetta Klijnsma luistert naar de terechte klachten van de diverse gemeentes. En dat er ruimte komt voor experimenten en serieus onderzoek.