Kromme Rijn Heuvelrug

Adviesraad Sociaal Domein in Soest treedt af: ‘We gaan niet aan een dood paard trekken’

“Het gehele dagelijks bestuur van de Adviesraad Sociaal Domein in Soest is opgestapt. Het bestuur kan niet samenwerken met de gemeente. Volgens de bestuursleden kon de adviesraad zijn werk niet goed doen door slechte communicatie vanuit de wethouder en de beleidsmedewerkers.

De adviesraad geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over beleid binnen het sociaal domein. Hierbij komt de raad op voor belangen van kwetsbare groepen in Soest. Bijvoorbeeld voor mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen, of voor jongeren die afhankelijk zijn van jeugdzorg. De voorzitter van de adviesraad vindt het ontzettend jammer dat hij en zijn collega’s moesten opstappen. “Maar op deze manier konden we niet verder”, legt voorzitter Don van Elst uit. “Het is vrijwilligerswerk, we gaan niet aan een dood paard trekken.”

COMMUNICATIE

De moeizame en trage communicatie vanuit de gemeente is de belangrijkste oorzaak dat de bestuursleden zijn opgestapt. Zo bemiddelde de wethouder niet toen een samenwerking tussen de cliëntenraad en de adviesraad strandde. “Van mijn kant heb ik er alles aan gedaan om alle kikkers in de kruiwagen te houden”, licht Van Elst toe.

De raad heeft meerdere gesprekken gevoerd met de gemeente over de moeizame communicatie, maar zag niet genoeg verbetering. “Er werd inhoudelijk weinig besproken”, vertelt Van Elst. Hij hoopt dat het opstappen van het bestuur een wake-up call is voor de gemeente. “Ik hoop dat ze denken: wat heb ik laten lopen?”

GEMEENTE

In reactie laat de wethouder weten dat zij het opstappen van het bestuur spijtig vindt. “We waarderen het werk dat zij voor de Soester samenleving hebben gedaan en gaan op zoek naar een nieuw bestuur”, licht wethouder Liesa van Aalst toe.

In een brief aan het bestuur blijkt dat de gemeente het opstappen van de bestuursleden niet nodig vindt. “We herkennen dat de contacten deze zomer niet goed liepen”, schrijft het college, maar volgens hen kwam dat door ‘personele wisselingen’.”

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2024989/
Geschreven door Lisanne Rutgers