Kromme Rijn Heuvelrug

Aanvraag minimaregelingen voortaan alleen digitaal

Vaak krijgen we als regionale cliëntenraad de tijd om uitingen van de RSD naar haar klanten nog even te controleren op begrijpelijkheid en functionaliteit. Ditmaal kregen we echter op de valreep een brief onder ogen met de volgende openingsalinea:

"M.i.v. 1 april a.s. wijzigt de aanvraagprocedure van de  minimaregelingen.
De gemeentelijke regelingen alsmede de individuele inkomenstoeslag kunt u voortaan gemakkelijk vanuit huis digitaal aanvragen. In de bijgevoegde folder informeren wij u wat dit voor u betekent en leggen wij stap voor stap uit op welke manier u een minimaregeling of individuele inkomenstoeslag digitaal kunt aanvragen."
In de onderwerpregel staat: "Vereenvoudigde aanvraagprocedure minimaregelingen" (Eenvoudig voor wie?)

De strekking is duidelijk: voortaan kunnen deze regelingen alleen nog digitaal aangevraagd worden. En omdat we wisten dat dat niet altijd vlekkeloos verloopt, hebben we het gelijk getest: De schermen zien er anders uit als voorheen als je eenmaal ingelogd bent. En jawel ditmaal werkt het bijna vlekkeloos totdat het systeem ontdekt dat de vorige aanvraag minder dan een jaar geleden plaatsvond.
 

Dat is op zich niet zo gek, alleen is het systeem niet zo slim dat het ziet dat de aanvrager in een eerder stadium meerdere mislukte digitale pogingen had ondernomen en dat de uiteindelijke peildatum daarom niet klopt. Een analoge aanvraag leverde wél het gewenste resultaat!
Dus een goede raad: verstuur direct je aanvraag, volgend op de laatste toekenningsdatum. Of anders gezegd: had je vorig jaar op 1 april een positief besluit hierover, stuur dan nu per 2 april direct je digitale aanvraag. Anders loopt je aanvraag onnodige vertraging op.